Czas trwania studiów - 2 semestry,

Koszt studiów - 1000 zł za semestr

 

CEL STUDIÓW

Podstawowym celem studiów jest przekazanie aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka, psychodietetyki oraz umiejętności planowania żywienia i komponowania jadłospisów.

KOMPETENJCE I KORZYŚCI

Absolwent będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób dietozależnych, oraz umiejętność planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Słuchacze podczas studiów:

zapoznają się m.in. z tematyką fizjologii żywienia, psychologii jedzenia i otyłości,
zdobędą wiedzę na temat psychologicznych i społecznych konsekwencji otyłości i nadwagi oraz innych zaburzeń odżywiania,
zapoznają się z etycznymi aspektami w poradnictwie dietetycznym.
Szczególny nacisk położony będzie na promocję zdrowego stylu życia, w tym świadomego odżywiania, co stanowi istotny element profilaktyko przeciw chorobom psychosomatycznym.

DLA KOGO

STUDIA ADRESOWANE SĄ DO PRACOWNIKÓW:

  • Publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej;
  • Zakładów żywienia zbiorowego oraz zakładów cateringowych;
  • Szpitali, Sanatoriów i Domów Opieki Zdrowotnej;
  • Pracowników szkolnictwa, w tym nauczycieli oraz dyrekcji szkół i przedszkoli;
  • Placówek doradztwa żywieniowo – dietetycznego;
  • Pracowników organizacji konsumenckich;
  • Kreatorów menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem;
  • Pracowników stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
  • Pracowników oddziału lub poradni leczenia uzależnień;
  • Przedstawicieli handlowych w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym i usługami cateringowymi;
  • Organizatorów imprez dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechnianiem zdrowych nawyków żywieniowych;
  • Centrów Zdrowia i Urody, Wellness i SPA;
  • Wykładowców, szkoleniowców, trenerów z zakresu zdrowego żywienia;
  • Doradców, sprzedawców w sklepach z żywnością ekologiczną, i preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
  • Właścicieli i pracowników sklepów z żywnością wysokiej, jakości;
  • Ośrodków zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii;
  • Stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
  • Centrów terapii zaburzeń neuro-rozwojowych [zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD);
  • Technologów żywności;
  • Wszystkie osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie psychologicznych aspektów odżywiania się i zmiany nawyków żywieniowych.