Czas trwania studiów - 2 semestry,
Koszt studiów - 1000 zł za semestr
CEL STUDIÓW
Podstawowym celem studiów jest przekazanie aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka, psychodietetyki oraz umiejętności planowania żywienia i komponowania jadłospisów.
KOMPETENJCE I KORZYŚCI
Absolwent będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób dietozależnych, oraz umiejętność planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Słuchacze podczas studiów:
zapoznają się m.in. z tematyką fizjologii żywienia, psychologii jedzenia i otyłości,
zdobędą wiedzę na temat psychologicznych i społecznych konsekwencji otyłości i nadwagi oraz innych zaburzeń odżywiania,
zapoznają się z etycznymi aspektami w poradnictwie dietetycznym.
Szczególny nacisk położony będzie na promocję zdrowego stylu życia, w tym świadomego odżywiania, co stanowi istotny element profilaktyko przeciw chorobom psychosomatycznym.
DLA KOGO
STUDIA ADRESOWANE SĄ DO PRACOWNIKÓW:
- Publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej;
- Zakładów żywienia zbiorowego oraz zakładów cateringowych;
- Szpitali, Sanatoriów i Domów Opieki Zdrowotnej;
- Pracowników szkolnictwa, w tym nauczycieli oraz dyrekcji szkół i przedszkoli;
- Placówek doradztwa żywieniowo – dietetycznego;
- Pracowników organizacji konsumenckich;
- Kreatorów menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem;
- Pracowników stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
- Pracowników oddziału lub poradni leczenia uzależnień;
- Przedstawicieli handlowych w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym i usługami cateringowymi;
- Organizatorów imprez dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechnianiem zdrowych nawyków żywieniowych;
- Centrów Zdrowia i Urody, Wellness i SPA;
- Wykładowców, szkoleniowców, trenerów z zakresu zdrowego żywienia;
- Doradców, sprzedawców w sklepach z żywnością ekologiczną, i preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- Właścicieli i pracowników sklepów z żywnością wysokiej, jakości;
- Ośrodków zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii;
- Stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
- Centrów terapii zaburzeń neuro-rozwojowych [zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD);
- Technologów żywności;
- Wszystkie osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie psychologicznych aspektów odżywiania się i zmiany nawyków żywieniowych.